Crescuseră împreună. Deși Alberto era cu doi ani mai mititel, s-a dovedit un partener de joacă ideal pentru ea. În timpul anului școlar, se vedeau mai rar, fiecare fiind prins cu învățătura, în ritmul lui. În vacanțe, însă, erau aproape de nedespărțit. Dimineața, aștepta cu sufletul la gură să-l aud pe Alberto cum vine la gard și strigă: Reli, vii? Era semnalul că poate merge la el în curte, să se joace.
Curtea, vai, curtea aceea plină de tot ce nu avea ea acasă, dar și-ar fi dorit: un tobogan de lemn, șlefuit temeinic de cel care-l construise, chiar bunicul lui Alberto. Și masa cu patru scaune, de sub umbrarul de viță de vie, unde se adunau adulții să pună țara la cale într-o limbă ciudată, de neînțeles, bând sucuri reci, preparate în casă. Șezlongurile pe care leneveau bunicii, când era cald, și pe care, din când în când, se așezau și ei, copiii, prefăcându-se că beau cafea. Dar nu zăboveau mult, pentru că aveau treabă, era de joacă acolo, nu glumă!
Tatăl lui Alberto, dentist la Policlinica Municipală, era un om bun, vorbea calm și spunea tot timpul lucruri drăguțe. Odată, a durut-o atât de tare o măsea, încât domnul doctor i-a cerut să deschidă gura, ca să vadă ce-i rău acolo. De comun acord, au hotărât să-i scoată măseaua buclucașă chiar atunci, așa, pe viu. De durere, a strâns pumnii până i s-au învinețit unghiile, dar n-a scos un sunet. În timp ce doctorul ținea măseluța în cleștele dentar, pentru ca ea s-o vadă mai bine, i-a spus, cu drag: Reli, ești cel mai curajos pacient pe care l-am avut vreodată. Iar ei, abia atunci au început să-i curgă lacrimile pe obraji, înnodându-se în barbă, amestecate cu firicelul de sînge care-i curgea din rană.
Mama lui Alberto era, ce să mai vorbim, o frumusețe! Distinsă, fină, răspândind un parfum delicat în juru-i. Reli era fascinată de această apariție, până la ea nu mai văzuse o doamnă atât de elegantă. Și, mai ales, nu mai văzuse nici o altă femeie purtând pălărie. Vara- pălarii ușoare, din material textil, cu boruri largi, iar iarna- pălării de fetru, negre sau bleumarin. Ea și Alberto se cățărau pe gard ori de cîte ori doamna ieșea la cumpărături și o urmăreau cu privirea. Ușor-ușor, o vedeau cum se pierdea în mulțimea de precupeți și tîrgoveți care mergea la Obor și printre țăranii care așteptau la ocazie. Dar pălăria i se distingea, semeață, de departe și știau exact când doamna s-a oprit la alimentara, când a intrat în magazinul de mătăsuri sau cînd a cotit-o spre pasaj, la parfumerie. După două-trei ore, se întorcea acasă și Alberto sărea în brațele ei, întrebând-o râzând: ce ne-ai adus, ce ne-ai adus? Reli iubea acel ,,ce ne-ai adus’’, îi dădea sentimentul că face parte din familie, o cuprindea o căldură care-i făcea bine, în timp ce, de plăcere, inima îi bătea nebunește. E drept, și doamna era foarte generoasă. Întotdeauna, ciocolățile sau eugeniile, cutiile de bomboane sau oricare alte bunătăți, erau cumpărate câte două sau se împărțeau în mod egal. Își primeau, nerăbdători, porția de bun și dispăreau, țopăind de încântare, prin curte, în stradă sau cine știe pe unde.
Era spre seară, tocmai mâncase, când, într-un fel brutal aproape, maică-sa a întrebat-o, hodoronc- tronc: ai auzit că pleacă jidanii? Ura să o audă cum le spune jidani, așa, cu scârbă parcă, dar pentru toți românii de pe stradă oamenii ăia erau jidani. Dar, fără să știe de ce, atunci nu a mai simțit furie, ci o sfârșeală care i-a muiat picioarele, deodată cu spaima care a cuprins-o. Desigur, știa cine sânt ‘’jidanii’’, erau Alberto și ai lui, dar…. cum adică pleacă? Unde și de ce, și când și cât stau acolo unde pleacă? A doua zi, Alberto a tot încercat, timid, să o liniștească. ‘’O să plecăm, dar îți scriu și-ți povestesc ce fac, unde locuiesc, ce fel e la școală și apoi, când o să fiu mare, mă întorc!’’ . Iar ea se uita, buimacă, prin curtea plină de flori, cu toboganul de lemn pe care se dăduse de mii de ori, cu bicicleta lui Alberto sprijinită de ușa de la bucătărie și nu-i venea să creadă că toate astea vor fi duse curând, că nu va mai putea intra in curtea fericirii ei și că nimic nu va mai fi la fel!
Poate să mai fi durat o lună până cînd familia a terminat de strâns și a fost gata de plecare. Orașul asista, perplex, la exodul unei părți importante a locuitorilor lui. Peste tot se vorbea doar despre ‘’evreii care pleacă în Palestina’’. Cu excepția celor bătrâni și neputincioși ori fără rude acolo, plecau aproape toți: și Alberto cu familia, și verișorii lui, alte familiile prietene, precum și zecile de mandatari evrei de pe strada Mare. Se vorbea, în șoaptă, că Ceaușescu a căzut la învoială cu guvernul evreu, vânzându-i pe oameni în schimbul unor mari sume de bani. Dolari, auzi!
Au plecat într-o noapte de vară, după ora unu. Pe stradă, de la un capăt la altul, staționau camioane în care, ore la rând, s-au încărcat mobile, haine și tot plinul caselor. După ce camioanele au plecat în coloană, unul câte unul, au apărut niște automobile negre, mari și lucioase. Cel puțin, așa ține ea minte. Alberto trecuse mai devreme pe la ea și-i adusese o sacosă plină cu jucării. Clovnul, jucăria ei preferată, era printre ele. Capul cu păr ciufulit ieșea dintre celelalte jucării și lacrima desenată pe obrazul stâng părea că dă să cadă. Strada era plină de oameni care se îmbrățișau și plângeau, deopotrivă, se știau acolo de când lumea și acum, neașteptat, o parte dintre ei pleca. De tot! Ei, copiii, au plâns amarnic, stând îmbrățișați preț de cîteva minute. Venise timpul și mai să nu reușească să-i dezlipească unul de altul. Când, în sfârșit, i-au dezlegat din îmbrățișare, Reli a căzut în genunchi pe trotuarul care știa fiecare urmă a pașilor noștri, fiecare chiot de veselie din vremurile bune și toate gândurile împărtășite între ei.
Brusc, liniștea grădinii de alături o înspăimînta, pentru ea lumea se sfârșise atunci și acolo, o dată cu plecarea lui Alberto. Săptămâni la rând, a încercat să scape de imaginea finală a despărțirii, cu Alberto parcă lipit de geamul din spate al mașinii, strigându-i ceva ce n-avea să știe niciodată ce-a fost. La lumina becurilor de pe stradă, i-a văzut lacrimile șiroindu-i pe obraji. A fost prima dramă reală pe care a trăit-o, una dintre multele drame care aveau să-i tulbure mai apoi, constant și nedrept, viața.
Câteva luni mai târziu, poștașul i-a adus o ilustrată colorată vesel, în care apăreau case albe, cu etaj, atârnând ordonat pe dealurile din fundal, de-a lungul unei șosele străjuite de palmieri înalți și zvelți. A studiat-o atent, i-a pipăit îndelung timbrul și a sărutat literele caligrafiate delicat cu stiloul. Vederea era de la familia Bercovici, desigur! Expeditorul își scrisese și adresa, era o casă ori un bloc, cine știe, din Haifa, Israel. Nu le-a răspuns, ce sens avea? După doi ani, ai ei s-au mutat la bloc, taică-său primise apartament în zona industrială. A lăsat în urmă casa copilăriei sale, cu toate amintirile închise în ea și grădina minunată a vecinilor, în care acum se jucau alți copii, doi băieți tare curioși și nesuferiți.
Xxx
Aflase de la maică-sa că, deși pe strada Mare nu s-a schimbat mai nimic și totul arată ca și cum ar fi încremenit în timp, ca un făcut, nici fosta lor casă și nici cea a lui Alberto nu mai există. Pe locul lor s-a construit un viloi impunător cu două etaje, cu uși și geamuri de termopan, cu două garaje uriașe la subsol. Acum, ea însăși locuind în străinătate, a ajuns la Tecuci de nevoie: moartea neașteptată a mamei sale. După ce toată zarva înmormântării s-a sfârșit, a găsit răgazul să facă un drum până pe strada Mare. Nu mai trecuse de-un secol pe acolo, nu știa la ce să se aștepte. Vila, neocupată, era scoasă la vânzare. S-a apropiat și a privit curioasă printre ulucii gardului. Și-atunci, în curte, a văzut clar toboganul de lemn, șezlongurile, ba chiar și masa cu cele patru scaune era acolo. Lângă gardul dintre vecini, un puști cu părul creț stătea și se uita, printr-o crăpătură, în curtea cealaltă. Și, Doamne, poate să jure că l-a auzit întrebând, nerăbdător: Reli, vii să ne jucăm?
Uuuuuf, ce mă furnică frumusețea celor mai simple cuvinte din cele mai simple povești despre oameni cu viață simplă. Frumos, cum știi tu să ne lași cu privirea în trecut și zâmbet în viitor.
Mulțumesc, draga mea, mai ales pentru că ești mereu aici!
O emotionanta “ilustrata”de pe Strada Mare din Tecuci.Totul parca s-a petrecut ieri si vad,de asemenea clar,pravaliile copilariei mele de pe celebra strada tecuceana.Felicitari!Aceasta evocare chiar mi-a oprit respiratia.
E locul în care mi-am trăit copilăria. După ce ne-am mutat de-acolo, parcă nimic n-a mai fost la fel! Dar totul e viu în mintea mea, și asta-i cel mai important. Vă mulțumesc!
Nu comentez ! Și eu aș putea să fiu Alberto ! Despre Reli (?) nu mai știu nimic de peste 60 de ani . Chiar nu îmi mai aduc aminte numele exact al extraordinarei “jidoavce” , o minunăție , un pui de om cu a cărui amintire incep primii mei ani de școală . Da , în Palestina ! A plecat în Palestina .
Doamne, ce amintiri! Și multe dintre ele au luat calea Palestinei! Am avut o copilărie tare frumoasă, cred că, în afară de tată, plecat aiurea, nu mi-a lipsit nimic, mama s-a îngrijit și îndârjit să le am pe toate. Vremuri duse, dar e minunat că iată, le pomenim din când în când. Și asta nu ne-o poate lua nimeni!
Amintirile frumoase fac sa ne fie viata frumoasa … sunt ca niste bijuterii pe care le scoatem la vedere pentru a ne convinge ca sunt acolo … ca au ramas acolo ..,