In lume, este al doilea cel mai bine vandut whiskey irlandez, dupa Jameson. Oficial, prima picatura obtinuta intr-o distilarie moderna a ‘iesit pe teava” in 1829. A fost o vreme cand distilaria ocupa jumatate din centrul oraselului Tullamore, si cand forta locala de munca se invartea in jurul productiei de whiskey, de la producere pana la transport. Si pentru ca trebuia sa poarte un nume, i s-a spus Tullamore Dew, una dintre cele mai apreciate bauturi spirtoase din lume. Acum, din fosta distilarie a mai ramas un corp de cladire transformat in muzeul Tullamore Dew, aflat pe malul lui Grand Canal, de unde altadata whiskey-ul pornea in lungul drum catre clienti, si doua-trei fatade de cladiri situate in apropiere, reconstruite si transformate in apartamente moderne.
In week-end-ul trecut, am vizitat distilaria din Tullamore. Muzeul spune povestea dezvoltarii unui brand care a cucerit piata internationala a spirtoaselor, si care rezista, cu brio, si astazi.
La sfarsitul vizitei, conform traditiei, am fost omeniti cu un paharel de whiskey, in cadrul unei inteligente campanii de promovare, care pune la treaba papilele gustative. Personal, am optat pentru Irish mist, un fel de lichior de whiskey, in reteta de fabricatie a caruia intra miere si plante aromatice, si care este, in egala masura, dupa cum ni s-a spus, si un leac eficient contra racelii. Nu mai bausem niciodata asa ceva, dar a fost dragoste la… prima aroma. Date fiind proprietatile terapeutice ( ;)) dar si gustul de neuitat al lichiorului, cred ca acesta a fost doar inceputul unei prietenii indelungate! Slainte! (Sanatate!), cum ar spune irlandezul… indiferent care este bautura voastra preferata.
hmm, parca e prea dimineata sa ma gandesc la whisky, dar asa spre seara tare ar merge un single malt 😀
nu m-as da inapoi nici de la lichiorul descris de tine… e cam racoare, merge orice alcool de pus sangele in miscare!
@ aA: Irish mist este un whiskey putin mai bland, mai catifelat, atata tot. Cand am auzit, initial, ca e lichior, m-am gandit la lichiorurile acelea dulci, lipicioase, stii tu la ce ma refer. Apoi, la degustare, am zis, de ce nu?, si uite asa, i-am dat de gust. Azi, cand am venit de la serviciu, ma astepta acasa o sticla de Irish mist :). Culmea, nu se gaseste peste tot, dar, oricum, mai dureaza pana o termin. Dar daca vremea o fi rece si ploioasa, cum se anunta pentru urmatoarea perioada, cine stie? 🙂
aici si-a revenit deocamdata, ieri au fost vreo 27grd, vara in toata regula.
sa stii ca la lichior dulce ma gandisem, dar dupa ce zici tu, suna si mai interesant 🙂
@ aA: Chiar acum am ”servit” unul :), asa, inainte de masa. Mai ales ca sunt racita, si, cum spuneam, mist-ul este si un leac pentru raceala. Cred ca merge bine si la 27 de grade, pentru ca nu mi-a provocat, in nici un fel, senzatia aia de caldura, cum mi se intampla daca beau o gura de bere. Nu uita, Irish mist, da? 🙂 🙂 🙂
Pai da, e clar ca ati avut un weekend mai fain decat mine, trebuie sa ma reorientez si eu spre o fabrica de palinca, ceva, duminica asta…
@ Anca: Da, dar si pozele tale din cimitirul Bellu fac toti banii, deci n-a fost un week-end ratat. Poate doar un pic… mai altfel! 🙂
hmmm … nu am reusit inca sa “inteleg” foarte bine gustul de whiskey si nici de whisky, nu stiu de ce dar ma impac mai bine cu bourbon-urile nord americane. Ah … si sunt dispus sa invat! 😉 :))
@ Coolnewz/Ratatouille: Asta pentru ca ati copilarit mai mult pe-acolo, copii. Va asteptam oricand la o degustare pe aici, sa prindeti gustul whiskey-ului irlandez. 🙂 Si bine zici, Rat: invatarea moarte n-are! 🙂
deci: slainte! io am să rămân la apa mea simplă de totdeauna, dar îmi place să miros băuturile alcoolice ori să le folosesc la bucătărit& meșterit papa bun. oare cum ar merge un whiskey aromat la caramelizare? :)))))
@ psi: Si eu beau foarte multa apa, poate prea multa, alcool- deloc, dar uite ca acum am descoperit gustul acestei elegante bauturi- mist-ul. Mai apelez la Irish Cream (un lichior cremos, nebun de bun ce e!) ca sa-l pun peste inghetata de vanilie. E un deliciu, incearca odata, n-o sa-ti para rau. Slainte!
O palinca romaneasca fiarta, cu miere si coaja de portocala scoate din tine si mama racelii 😀
@ Ciupanezul: Stiu asta, am auzit despre vindecari miraculoase chiar :), dar pe aici palinca e cu ciubote rosii! Miere si portocale avem, nu-i vorba…
Yummy! Irish mist! 😛
…”lichior de whiskey, in reteta de fabricatie a caruia intra miere si plante aromatice”…
Whiskey, cu “e”, pentru a fi diferenţiat de cel englezesc. Irlandezii sunt mama şi tatăl whiskey/ului, aşa se spune. Cât despre lichior, e numai bun de pus pe îngheţata de vanilie, pe care tocmai o savurez! Sănătate! 🙂
@ Mirela: Exact asta le spuneam si eu fetelor, ador Irish Cream peste inghetata de vanilie. Cat despre whiskey, cica-i bun tare. Cel putin asa sustine Dan, si chiar nu am motive sa-l contrazic. Stie el mai bine :). Sanatate si voua, dragilor!
promit să încerc. 🙂
@ psi: N-o sa-ti para rau, garantez.