In cautare de retete culinare fiind, ca vine Craciunul, vorba aia, mi-am adus aminte de o recenta experienta pe care am avut-o intr-un restaurant indian. Ma rog, oriental, mai degraba, pentru ca in felul principal de mancare, care includea ceva ”himalaian”, se gaseau si niste creveti, care nu cred ca sunt prea intalniti prin Himalaya, poate doar prin supermarketurile de la poalele muntilor, de unde se aprovizioneaza serpasii, inainte de plecarea in expeditii :). Cu aceasta ocazie, am gustat (delicat) dintr-un sos de menta, care, la gust, era aidoma gumei de mestecat Orbit, doar ca in stare… lichida. E bine, totusi, ca daca nu ai pasta de dinti la tine, ai posibilitatea sa bei cate o dusca de lichid de asta mentolat, daca e musai nevoie!
Jur ca orezul servit era scos direct din punga, spalat si pus in farfuriile noastre, atat de virgin (a se citi nefiert) parea! Culmea, a avut prezenta scenica, in sensul ca mirosul si gustul au fost foarte placute, plus ca a fost complet comestibil. Si digerabil! 🙂
Felul principal care l-a acompaniat a fost adus pe un platouas acoperit cu un capac, care, dupa ce a fost indepartat, a produs un nor de abur (atat de fierbinte era), de nu ne-am mai vazut unul cu altul vreo 3 minute…
Mai, dragilor, cu alte cuvinte a fost excelent, dar parca mai mult mi-au placut niste turtisoare care semanau cu alea ale noastre, pe care le fac romancele de Craciun, pe care am fost sfatuiti sa le intingem prin sosurile insotitoare (despre cel de menta v-am vorbit, despre cel de curry am o singura amintire: atat de piparata a fost prima- si ultima- imbucatura, incat am tusit doua zile dupa experienta asta:) ). In fine, ideea e ca as fi mancat vreo doua lighene pline cu foi din alea, mai ales ca eu sunt moarta dupa paine. Si n-am mai mancat paine de vreo 7 luni!
In general, cand merg undeva, incerc sa mananc, sau macar sa gust, din specialitatile locului. Nu prea ma dau insa in vant dupa sea food, si in vacantele din ultimii ani, doar de ea am avut parte. Nu pot sa inghit scoicile (nu se duc in jos, pe gat, pur si simplu, oricat de mult m-as stradui) si uite, la Nisa erau servite in niste oale mari, pe care ti le puneau in fata si, frate, tot scormoneai la ele, pana ti se acrea. Mai ales ca oferta era ceva de genul ”cumperi o data, apoi comanzi cat poti sa mananci”! Insa tot acolo am mancat niste calamari pane care au fost divini, pur si simplu. In Spania nu mi-a placut paella, iar in Italia- pizza.
Dar, dragilor, despre ce vorbeam? Despre retete culinare pentru Craciun, parca, nu? Ei bine, nu cred ca o sa incercam cine stie ce fineturi, ci pur si simplu o sa mizam si anul asta pe ce stim deja sa facem: niste sarmale ca la mama lor si friptura la cuptor, cu piftie in deschidere.
Dar voi, voi ce-ati decis sa gatiti (sau sa comandati?, ca de, pielea subtire cu cheltuiala se tine!) de Craciun, o sa mergeti pe traditional sau pe sofisticat? Pe clasic sau pe modern? Pe Ho Yau Gai Po sau pe purcelus la tava? 🙂
anul asta ma bate gindul sa incerc o afumatoare! Va tin la curent! 😉
@ coolnewz/Ratatouille: Daca va permiteti… Astept relatarea in direct, despre masa de Craciun. Ca doar n-oti intra in vacanta de iarna chiar asa, fara sa mai dati vreun semn! 🙂
Anul asta… nu stiu cum, abia astept sa treaca sarbatorile 😀 Sunt un pic satula de meniul traditional (de pregatit, vazut sau mirosit), carne de porc nu mananc, asa ca… va fi ceva semi-comandat, din bucataria universala (:D), cam 50% lacto-vegetarian… Ca la mine la nimenea… :))
@ Dana: Te inteleg si as proceda, suta la suta, ca tine. Din varii motive, n-o pot face. Daca e pace in suflet, poti sa ai pe masa doar o bucata de paine, si asta sa te faca fericit!
abia astept fripturica de porculet, impanata cu ceva carnaciori si alte carneli pe acolo, o salatica de boeuf si dulciuri cat incape!
suna interesant ce ai degustat acolo, m-as risca sa incerc. si…ador tot ce inoata, inclusiv scoicile 😀
@ aA: Mmmm, ce bine suna!
Iti plac inclusiv… broastele? 🙂 Sau, hai sa le spun altfel, pui de balta? 🙂
n-am avut ocazia sa incerc, dar macar o data tot gust, si-ti spun dupa aceea 🙂
imi amintesc prima data cand am desfacut dupa revolutie, o conserva de caracatita. avea ventuzele mici si mi-a trebuit un pic de timp sa ma decid, mai ales ca toti faceau galerie in jur si-si faceau scarba. a fost buna si am mai mancat de cateva ori pana s-au prins astia de la magazin ca au cautare si au saltat bine de tot pretul!
Alaltaieri, am mancat neste sorici si jumari, de la un porc crescut in batatura..Mi-a adus un amic de la tara..Miam,miam…Mi se umezira glandele… :))
@ virusverbalis: Taranul irlandez cultiva doar muscate si alte flori ornamentale prin spatele casei! De mult nu mai creste porci, gaini si rate! Acum, le cumpara de la supermarket.
Si mie mi s-au umezit glandele, oleaca! 🙂
Nici eu nu le am pe astea cu sea food. exact ca tine pățesc: nu mi se duc pe gât nici cu forța! rămân la peștele prăjit cu mămăligă și mujdei 😀
Ce papa bun fac de Crăciun? păi fac salată boeuf, sarmale, o udătură, ceva (o ciorbă de burtă, cred), răcitură și fripturică, deci tot mâncare tradițională de la mama ei! Dulciuri nu fac pentru că nu sunt o consumatoare de dulce. prefer o fructă în locul oricărei prăjituri din lume 🙂
Pe final îți urez: spor la bucătărit și te pup!
@ Giana: Moldoveanco, nu cred ca avem niste gusturi prea rafinate, dupa cum bag io de seama. Si mie imi place usturoiul, cu toate riscurile… 🙂 In schimb, eu prefer oricand o prajitura, unui fruct!
Cat despre urari, da, ii trasmit sotului! 🙂 🙂 🙂
Gabi draga mea, am ajuns acasă…Și la tine e așa de bine, amuzant, atmosferă degajată, serios, acel umor de care sunt îndrăgostită eu și pe care nu-l găsesc oriunde!
Sosul ”Orbit” (hahaha) l-am gustat și eu, dar nu vreau să repet chestia asta! Orez nefiert se găsește din plin la ”chinezescul de la mall”, alături de sushi de care eu, una, sigur nu mă voi atinge.
Și pentru că ai amintit de sarmale, hai sa recunoaștem că-s bune!!!!!
Te îmbrățișez cu tot dragul și merg bine dispusă să încălzesc șnițelul de pui pentru ai mei doi dragi și flămânzi. Numai bine, Gabi! 🙂
@ Mirela Pete: Is bune sarmalele, asa-i, mici cat nuca sau din alea moldovenesti, cat palma!
Daca te-am facut sa zambesti, e bine, n-am trait degeaba astazi! 🙂 Spor la treaba, dragalaso, si te astept cu noutati de la Craciunul multicultural! 🙂
Crăciunul multicultural va fi joia viitoare și elevii au pregătit poezii de Yeats, muzică tradițională și un CD cu colinde în gaelica veche, cântate de Enya (cântăreața!), un brad mic împodobit în verde și voi face eu prăjituri în formă de trifoi, cu glazură verde. Cafeaua va fi neagră, cu aromă de whiskey și multă frișcă, iar Enya mea si Diana, amica ei din clasă, plus cei doi băieți din echipă, vor avea trifoi cu patru foi ca podoabă, pălării verzi și vor spune poezii, vor cânta ceva irish, vor oferi CD-uri cu muzică irish! Au avut și luni un spectacol în limba engleză la American Corner din Cluj, au apărut în ziar și la TV datorită blogului de literatură al clasei lor, ei , fac ei multe, poate apuc să scriu și eu despre ele pe blog!
Dar…uite că nu ți-am spus ce bunătăți fac eu de Crăciun. Sarmale face mama, friptură și piftie fac eu, prăjituri facem la două mâini, adică eu le fac pe cele în formă de brăduți, steluțe, fulgi, de fapt Enya le decorează, iar bunicile fac prăjituri cu foi, multă nucă, scorțișoară și sigur voi face mulled wine cu mirodenii și portocale, am făcut deja proba (cu suc de struguri roșii) și e divin!
Aici poți vedea papa de la Crăciunul de anul trecut: Și multe salate de crudități!
http://mirelapete.dexign.ro/2010/12/daca-n-ati-facut-asta-de-craciun/
Mai vorbim, zi bună să avem cu toții! 🙂
@ Mirela Pete: Tocmai m-am uitat pe poze, sunt criminale, mai ales daca esti la diata. In fine, sa trecem peste asta… revenind la Craciunul multicultural, serios ca suna bine, nu cred ca irlandezii fac asa ceva, in cazul unor sabatori. Bravo, fetelor, o sa fie ceva de munca, dar sunt sigura ca va merita. Succes, sa auzim numa’ de bine! 🙂
Sărbători minunate, în sunet de colinde, miros de brad și cozonaci, clinchet de clopoței argintați și zeci de daruri sub pom. Bucurie alături de cei dragi și sănătate cât cuprinde! Crăciun luminos! 🙂
am râs cu poftă la isprăvile tale! nici eu nu mă dau în vânt după sea food, spun asta până nu uit, în rest îs curioasă ca toate pisicile, îmi place să gust mâncăruri noi.
ce gătim de crăciun? păi sarmale, fripturică cu ghimbir și coriandru verde și de-acestea, porcării cum s-ar zice. prăjitura cu bere guiness și fructe, prăjitura cu ciocolată și ghimbir și cozonaci efectuați de alții… 😀
@ psi: Ia sa-mi dai si mie reteta de prajitura cu bere guinness, ca astia, pe aici, nu mai pun berea in prajitura, o beau direct! 🙂 🙂 🙂
Vad ca lumea merge pe meniul traditional, ceea ce nu-i rau, atata timp cat mai avem porci, de ce sa nu-i folosim? Cozonac… o sa cumparam si noi de pe undeva. Stiu, n-are acelasi gust, dar are aceeasi semnificatie! 🙂
gabi, povestea prăjiturii a fost de paşte la coolniuzi! 🙂 sigur, ea este mai mult o prăjitură de iarnă decât de primăvară…
http://coolnewz.info/2011/04/o-halba-de-prajitura-va-rog/
@ psi: Cred ca am citit postul asta, mi-am adus aminte acum, recitindu-l, ca m-am intrebat ce sunt aceia fulgi de migdale! 🙂 Chiar, psi, ce sunt aceia, fulgi de migdale? 🙂 🙂 🙂
[…] CARMEN nimic nu este ce (ţi se) pare-A fi Autoportret Miercurea fãrã cuvinte. Loialitate Ho Yau Gai Po ori purcelus la tava? François-Hubert Drouais (14 decembrie 1727 – 21 octombrie1775), pictor francez Casting… […]
interesanta experienta 🙂
Eu, fiind in familie mixta, ca sa zic asa, alatur cele doua culturi.
Adica
cadourile, cantecele, rugaciunile, decoratiile… asa cum am apucat eu!
aperitivele vor fi frantuzesti – foie gras cu gem de ceapa – un deliciu!- si un vin special, dulce; apoi piftie, dar nu de porc ci de cocos 🙁 – dar eu o sa mananc la prietena mea 🙂
apoi sarmale si friptura ca nu se poate fara.
Desertul… iar este franco-roman adica:” plat au fromage” – ca fara branza lor iar nu se poate – si
“la Buche de Noel” – care este o rulada de ciocolata ce imita un trunchi de copac.
Eu mai fac si un tort de portocale pe care il servesc la cina de Craciun…
Cozonac fac, desigur, dar el este prajitura mic-dejunului! Oricat de bun ar fi… tot nu il mamanca nimeni in afara de mine ca .. desert la masa de paranz! Chestie de obisnuinta!
In avantpremiera o sa incerc sa fac casuta de turta dulce si ieslea de turta dulce ca decor special pentru Craciun!
Tuica fiarta, carnatii si piftia de porc… le servesc… in vizita caci altfel … eu le fac eu le mananc! 🙂
Sper sa pot sa fac ce mi-am propus caci vad ca deja sunt franta doar dupa o zi de copt la peretii casutei si ai ieslei…
@ Cita: Totul suna ca in meniul unui restaurant frantuzesc de clasa… e mult de munca, dar cred ca va fi minunat. Sunt sigura ca ai o placere deosebita in a le pregati alor tai ce-i mai bun, mai ales de Craciun…
Cita draga, daca iti ies asa cum vrei tu casuta si ieslea de turta dulce, fa-le, te rog, o poza, si da-ne si noua cate o farama aici, pe blog. Respect pentru tot ce faci si spor la treaba, draga mea. 🙂
Of! Daca as fi sanatoasa… casa mea era un rai de sarbatori…
Dar ma straduiesc sa las macar cateva traditii ale familiei noastre… in memoria nepotilor mei!
Evident ca voi fotografia si o sa va arat!
Stii, prietena mea din Buc., are un album cu toate mesele mele de sarbatori (Paste, Craciun si ziua noastra – caci suntem din aceeasi zi!)! Dar, cum ziceam, nu conteaza cum ai fost ci conteaza cum esti! Asa ca… eu asum!
te imbratisez si te asigur ca te caut cu o mare bucurie si daca scriu este si pt ca stiu ca… si tu cauti 🙂
Seara buna
cita, ma alatur si eu cererii de poze. sunt f curioasa de ce ai descris. spor la munca!
@ aA: Multumesc pentru sustinere, Anca! 🙂
[…] 3-4) CARMEN nimic nu este ce (ţi se) pare-A fi Autoportret Miercurea fãrã cuvinte. Loialitate Ho Yau Gai Po ori purcelus la tava? François-Hubert Drouais (14 decembrie 1727 – 21 octombrie1775), pictor francez Casting… Victor […]
[…] clasele 3-4) CARMEN nimic nu este ce (ţi se) pare-A fi Crăciunul în cîntecele lumii – 6 Ho Yau Gai Po ori purcelus la tava? Model de retragere de pe un front Dacă aceștia sunt adevărațiii revoluționari atunci eu n-am […]
[…] (ţi se) pare-A fi Povestea pantofului cu talpa găurită Crăciunul în cîntecele lumii – 6 Ho Yau Gai Po ori purcelus la tava? Model de retragere de pe un front Dacă aceștia sunt adevărațiii revoluționari atunci eu n-am […]
Eu sunt mai mofturoasa si nici nu sunt mare consumatoare de carne, prefer oricand legumele, branzeturile… ( offff ) si dulciurile! Mai ales dulciurile, pentru ca am un mare avantaj : nu ma ingras! ( stiu, stiu, merit sa fiu pusa la zid) 😀
@ Luna patrata: Oare de ce unii oameni se nasc atat de norocosi? 🙂 🙂 🙂
Si eu sunt mai mofturoasa, de aceea nici nu agreez, de obicei, ”noutatile” in farfurie! Dar carne mananc, si nici n-am de gand sa ma las! 🙂
Dragă Gabi,
În ce privește masa de sărbători, sunt o tradiționalistă convinsă, fără exagerări. Nu prea mai mâncăm carne de porc. Compoziția de sărmăluțe constă în: curcan, vită și porc. Chifteluțele le coco la cuptor, friptură asortată. Salate de toate felurile, piftie.
Cineva , care are un centru de prăjituri îmi face plăcintă cu brânză și stafide, ceva, fain de tot. Tot de acolo iau și cozonacul.
Fiuș cel mic din Londra nu vine, am fost de acord să nu mai piardă mult timp, el se duce în Germania de sărbători.
Cel mare ..ce să zic, nu prea zic, așa că vom fi doar eu și soțul.
De Anul Nou ne ducem la restaurant. Cam așa..
Multă bucurie îți doresc!
@ Gina: In primul rand, scuze pentru ca raspund asa tarziu, a fost ceva independent de vointa mea.
Dupa placinta de branza cu stafide imi plange inima… e una dintre preferatele mele si-mi aduce aminte de copilarie. Ferice de tine, ca ai de unde s-o procuri, cea de casa nu cred ca iese atat de bine.
Anul asta, de Craciun, casa va fi mai plina decat credeam. Ceea ce e minunat! Pentru Anul Nou n-avem vreun plan. Vreau doar sa ma odihnesc si sa sparg bucati anul care sta sa se termine! Sarbatori cu bine tie si familiei tale, Gina! La multi ani!
[…] de succes (45) François-Hubert Drouais (14 decembrie 1727 – 21 octombrie1775), pictor francez Ho Yau Gai Po ori purcelus la tava? Movie Time! Pentru mine… Casting… Ioana Lupea 97 de milioane, Mircea Marian 61 de milioane, […]
http://www.youtube.com/watch?v=b3ef4d7qGUk&feature=related
@ virusverbalis: Multumesc mult, crestine! Craciun fericit! 🙂
Noi consumam putina carne de porc, dar nu va lipsi cu desavarsire. Tocmai mi-au trimis parintii mei pachetul….
Va fi ceva clasic…
@ Marycix: Nici noi nu ne mai omoram cu carnea de porc, batranetea, deh! 🙂
Cat despre clasic, e intotdeauna reteta perfecta, nu-i asa? 🙂
:)) o sa merg pe retetele pregatite de mama. Porc, porc, curcan impanat, porc, oaie, porc, cozonac, fripturi, iepure, prajituri, tort. Etc. 🙂 2 zile am voie sa mananc si eu ROMANESTE. 🙂
@ Ciupanezul: Si eu am voie, doua zile, sa mananc romaneste. Ceea ce voi si face!
[…] Morgan Weistling Omar Khayyam – Vinul – eliberator Ia sarmaua-nfuriata!… Max Peter Ho Yau Gai Po ori purcelus la tava? Harul poveştilor miercurea fara cuvinte – 34 – a pornit la drum….vineeeeeee Vrajitorul din […]
Crăciun fericit!
Spor în casă și în vise!
La mulți ani!
@ Gina: Inca o data, mii de multumiri, draga mea. Craciun fericit si un An Nou de 1000 de ori mai bun va doresc!
@ Mirela: Nu mai era loc pentru raspuns, Mirela, asa ca…
Multumesc mult, draga mea, sarbatori cu bine si vouia, si un An Nou mai imbelsugat!
Acum dau fuga pe la prieteni, ajung acum acum si pe la tine. Numai bine! 🙂
Craciun Fericit si cele mai bune ganduri pentru un An Nou plin de succese!
Sarbatori Fericite si La multi ani!
Buna sara lui Craciun!
http://www.youtube.com/watch?v=2_YI0u94D0g&feature=related
@ cammely: Buna seara, buna seara! Va asteptam…. poftiti de intrati!
Niciodata nu pot spune inainte de Craciun ce o sa gatesc pentru ca de fiecare data incep sa fac un lucru si cand ies din bucatarie am facut 5 platouri de chestii diferite 🙂
Anul asta am avut un Craciun ne-traditional si mi-a placut f mult. Am facut cateva aperitive, felul principal a fost halumi (branza) cu cartofi copti si salata (verzituri diverse: spanac, rucola). Sotul, nefiind vegetarian ca mine, a mancat o bucatica de carne la felul principal. Apoi cozonac, carrot cake si mince pies. E primul Craciun fara sarmale (uneori faceam 2 tipuri de sarmale: unele cu carne si altele vegetariene) pentru ca nu am gasit varza murata, dar a fost minunat.