Am dat o fuga ieri pana la Cork, un oras situat undeva in sudul Irlandei, la vreo suta si ceva de kilometri de resedinta noastra. Este o minune de oras, frumos de pica, indiferent de anotimp. E una dintre asezarile mari de pe insula, iar aici ar trebui sa fac o paranteza. Un coleg de-al meu mi-a spus odata ca un oras este considerat mare in Irlanda daca are catedrala si aeroport. Iar Cork-ul, pentru a face poza completa, le are pe amandoua. In plus, orasul este si mai important pentru noi fiindca aici, la University College Cork (UCC), invata unul dintre copiii nostri, Vladimir.
Ieri, deasupra orasului s-a dat o batalie crancena intre ceata densa si soarele care voia sa straluceasca. Desi soarele a invins in final, era un frig de-ti inghetau si oasele in tine. Cu toate astea, nimic nu i-a oprit pe cantaretii ambulanti sa-si faca programul la colturi de strada, iar pe restul oamenilor, sa iasa la cumparaturi, ca in zilele bune.
Viata are alt puls la Cork, unde lumea este degajata, se imbraca altfel, merge vinerea si sambata seara in pub-uri unde se canta muzica live si se danseaza sau, after show, se organizeaza concursuri karaoke. Orasul este extrem de animat de prezenta studentilor, cei mai multi dintre ei studiind la UCC. Este o universitate mare, asezata intr-un loc extrem de pitoresc, practic un parc urias, in care s-au construit cladirile academice. Lumea, totusi, mai invata!
Un loc special in Cork este English Market, piata englezeasca, situata in mijlocul orasului, loc ce trebuie musai vizitat, daca ai ajuns acolo. Una dintre cele mai vechi piete din Europa, English Market a fost construita pe la 1600, dar a cunoscut inflorirea cam 100 de ani mai tarziu. A rezistat, in timp, crizelor de tot felul, foametei si revolutiilor, pana cand, in 1980, un incendiu de proportii a distrus-o, in cea mai mare parte. A fost reconstruita cu migala, si, desi o constructie oarecum moderna acum, are un farmec aparte.
De obicei, locul este foarte aglomerat, lumea se plimba agale, de colo-colo, savurand momentul. Nimeni nu se grabeste in English Market, cu exceptia vanzatorilor. Aromele, amestecul de culori, marfurile in sine, fac un spectacol si la un spectacol, mai ales daca e bun, nu ai cum sa dai semne de plictiseala, nu-i asa? De la prune uscate, carne de porc, mirodenii de tot felul, fructe exotice, pana la branzeturi frantuzesti si fructe de mare, English Market e o desfatare a simturilor. Piata de peste, in special, reprezinta o atractie, cu zecile ei de specii de peste, moluste si fructe de mare din galantare, puse frumos pe pat de gheata, numai bune de luat acasa.
In piata predomina macelariile, si piata asta este, poate, singurul loc din Irlanda unde gasesti pana si burta de vaca. Spun ”pana si burta”, fiindca irlandezii nu mananca, de regula, asa ceva. La ei, pana si ficatul de pui este un produs cu ciubote rosii, pentru ca nu-l consuma. Ei bine, in piata englezeasca din Cork il gasesti. Ne-am aprovizionat astfel cu cateva cutii, vreo 8 kilograme de ficat de pui, ca sa fie.
Daca ai ajuns in English Market si nu ai baut o cafea la una dintre cafenelele situate la etaj, degeaba ai fost acolo. De sus poti sa vezi toata forfota multumii, clienti gura casca, carausi tragand carucioarele pline de marfa, lume imbulzindu-se la vitrinele cu prajituri sau la standurile unde se vand carnati prajiti.
Plimbandu-te prin piata, poti auzi vorbindu-se toate limbile pamantului si poti vedea lume diversa, cat nu vezi poate tot anul. De la studenti veniti ca cumpere maruntisuri pana la doamne elegante, toata lumea pare manata de un singur tel: sa cumpere ceva. Si daca, dupa preumblarile tale printre vitrine chiar nu te-ai decis la ceva anume, ramai cu senzatia formidabila a spectacolului pe care l-ai privit si in care ai fost personaj.
Si multa vreme dupa ce pleci din piata, inca mai ai in nari mirosul care pluteste peste locul acela, amestec ciudat de fructe, cafea, mirodenii si peste. Ce mai, sunt dependenta de English Market!
Şi eu sunt dependent de English Market, dar, ca şi alţii, mă duc acolo, fac poze, şi apoi acasă, ne uităm la ele. Mmmmmm! :))
Jeromakay: Tu iti poti ”satisface” dependenta zilnic, daca vrei. Noi- doar ocazional, cand mergem la Cork. In rest, suntem la cura de dezintoxicare.
Buna ziua,
Am citit acest articol si sunt foarte impresionata.Noi stam in Bucuresti si urmeaza sa ma mut cu sotul meu in Cork.
O intrebare am: cum e viata in Cork? Preturile?Chiriile?
Multumesc anticipat,
Lawuskka
Lawuskka: Buna, L. Cred ca ai dat intamplator peste blogul meu, dar nu are importanta. Important e ca ai dat. Am sa-ti scriu un mesaj privat, cu ceva amanunte. Mai vorbim.
Deci am si eu cateva intrebari, daca se poate”
1. Unde naiba tii 8 kile de ficat de pui si ce faci cu el???\
2. De ce nu mananca iralndezii ficat de pui? Nu mananca nici un soi de organ de animal?
Toata povestea ta, superb insirata aici, imi aduce aminte de Boston. Este in centrul Bostonului asa numita Quincy Market EXACT pe modelul de care spui. Na, nici nu e de mirare, doar Bostonul a fost infiintat de irlandezi si chiar si acum musteste de ei:). Vladimir, poate faci un master acolo ca sa gusti si savoarea Irlandei de peste Ocean:)!
am să văd, mulţumesc de sfat!
Coolnewz: Pai, 8 kile de ficat se pot tine in congelator, nu? Cel putin, asta facem noi. Bine, cred ca isi mai pierde din savoare dupa ce a fost congelat, dar asta e, nu-l putem manca tot o data. In alta ordine de idei, trebuie sa spun ca bucataria irlandeza este foarte saraca, nesuculenta. La ei, deliciul culinar este reprezentat de cartofi fierti peste care se aseaza o bucata fiarta de carne de porc sarata (initial, potroaca, dar o tin la desarat cateva ore, si chiar si asa, simti cum ti se depune sarea pe dinti cand mananci) si niste varza fiarta, fara nici un gust. Ma rog, in ultimii ani au mai importat retete din bucatariile altor popoare, dar, in esenta, nu au nimic fantezist in meniu. Mananca in schimb foarte multa carne de miel, de la care consuma cam toate organele, inclusiv ficatul. Acum, mai gasesti in macelarii si burta de vita, dar cred ca o aduc exclusiv pentru est europeni, au vazut ca se cere.
Sper sa citeasca si Vladimir sfatul tau, dar el e acum ”in love” cu limba italiana, nu stiu ce l-a apucat, si ar vrea sa mearga in Italia, daca prinde vreo bursa, ceva. Aaaaa, si am vazut ca si-a listat pe facebook, la limbi vorbite, si ”megleno-romana”. Tare, nu?
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Astept e-mailul dvs.
Toate cele bune,
L