Strada (Ștefan cel) Mare, numărul 267, Tecuci. Aici am locuit. Mă rog, nu în vila asta, ci în casa pe locul căreia e construit viloiul. Era o casă evreiască, așa cum era majoritatea imobilelor care aparținuseră cândva evreilor negustori de pe strada Mare: în față, o cameră mare, largă, fostă prăvălie, în spate- alte două-trei camere mai mici, unde se locuia. Mama a transformat camera mare în sufragerie- acolo era televizorul, masa la care îmi făceam lecțiile, locul în care mă jucam și locul în care puneam, de Crăciun, bradul.
Practic, în odaia de la stradă îmi făceam veacul și prea puțin din ceea ce se întâmpla afară, de-a lungul zilei, scăpa auzului meu fin și privirii mele curioase. Ca să nu o mai lungesc mult cu descrierea, casa arăta cam așa:
La vreo 50 de metri distanță, era bufetul unor mandatari pe care nimeni nu știa, de fapt, cum îi cheamă, dar locului i se spunea ”La Gheorghiu”. Local unde se chefuia de dimineață până noaptea târziu, și nu rare erau nopțile când bețivii, cum le spunea mama, aflați în drum spre casele lor, se opreau în fața ușii noastre, ca să stea la vorbă sau să cânte, înfocați, tot felul de cântece de petrecere.
Era o iarnă geroasă rău, eu- să fi avut vreo 10 anișori, ceea ce ar însemna că era anul de grație 1972. Undeva pe la amiază, după 12, dar înainte de ora patru, când venea mama de la serviciu. Cred că îmi făceam lecțiile, când, un zgomot puternic m-a făcut să înlemnesc. Eram sigură că a explodat butelia. După un minut, mi-am dat seama că cineva spărsese geamul de la stradă. Am deschis ușa, cu precauție, și m-am lămurit rapid că e un ”bețiv”, se clătina ușor și vorbea singur, în timp ce se îndepărta. Se vedea clar că e de la țară, avea un cojoc de oaie pe el, pe cap o căciulă neagră din blăniță de miel și în picioare, niște cizme înalte până la genunchi. Omul încerca să spele putina! Nu știu ce-a fost în capul meu, dar, într-o fracțiune de secundă, țuști- am sărit de pe pragul ușii direct în spatele lui, i-am înșfăcat astrahanul de pe cap și, înainte de a se dezmetici, îi strigam deja din casă că, dacă vrea căciula înapoi, trebuie să plătească întâi geamul spart. Șiiiii cât face?, m-a întrebat el, iar eu i-am răspuns, fără să stau pe gânduri: 150 de lei. Aveam 10 ani, habar n-aveam cât ar putea însemna 150 de lei, dar atât m-am gândit eu că ar face deranjul. Nici vorbă, mi-a zis împricinatul, întorcându-mi spatele. Am rămas trăznită, în timp ce strîngeam între degete căciula aia neagră, puțind a oaie!
În fine, a venit mama de la serviciu, a aflat despre tărășenie, a dat fuga la geamgiu și uite așa, la vreo câteva ore de la incident, un geam nou era montat. Căciula a rămas atârnând în cuierul- pom de lângă ușă…
Cred că a trecut mai mult de-o săptămână când, tot așa, pe la ora prânzului, a bătut cineva în geamul de la stradă. Am deschis și am văzut o tanti trupeșă, care, fără multă vorbărie, mi-a spus scurt că a venit să ia căciula lui bărbată-su. I-am cerut 150 de lei, că doar omul ne-a făcut pagubă serioasă, ea- că n-are și n-are, că, dacă-i pe-așa, cheamă miliția, eu că nu i-o dau și nu i-o dau, drept pentru care, demonstrativ, a plecat până la colțul străzii, unde o aștepta nimeni altul, decât soțul. După un timp, femeia a bătut din nou la ușă, mi-a dat banii- cei 150 de lei pe care i-am numărat până la ultimul, eu i-am dat căciula și, în timp ce-o îndesa într-o geantă, mi-a spus, cu năduf: a dracu’ chielia pi tini di copchil afurisît! După care, dusă a fost!
Ce nu știa ea este că, dacă ar fi fost acasă, mama i-ar fi cerut, în schimbul căciulii, exact banii pe care i-a cheltuit să schimbe geamul. Așa, trupeșa a încercat o șmecherie, a venit când știa că nu pot fi decât eu acasă, cu gândul că mă va păcăli și că va recupera căciula bouleanului, fără să plătească un șfanț pentru pagubă. Dar nu i-a mers, cu mine! 🙂 N-am idee dacă omul a mai călcat vreodată în bufet la Gheorghiu, dar sunt sigură că un chef așa extravagant ca în ziua aia, sigur n-a mai făcut!
Minunate povesti scrise cu sinceritate si talent.Le citesc constant.
Mulțumesc mult, contează ce-mi spuneți! Vă aștept cu drag, promit să scriu mai des.Vă doresc sănătate și un Paște fericit lângă cei dragi! 🙂
Multumesc .Sarbatori tihnite acolo departe si voi continua sa va citesc.
Ce mi-a placut !
Aveam impresia ca il citesc pe Creanga intr-o versiune modernizata 😉
:))))))))
Minunat ! “D
” Valeleu caciula mea / da’ si io’ abia-abia !” :)))))
Dap, imi amintesc de casele evreilor de pe Str Republicii din urbea mea, cu pravalii la parter, balcoane false metalice la etaj, cu data constructiei pe ele si care se inchideau cu obloane metalice seara …
Dap, dupa cutremurul din 77 fatadele erau sprijinite de grinzi de lemn uriase si au ramas asa pana in 86, cand cutremurul le-a venit de hac!
…..
Una peste alta, erai rea de mititica, ai ?!? :))))))))))))))))))
Esti tare! :)))))
Mi-am amintit ca nu te-am mai citit de mult, dar vad ca nici tu nu mai scrii. Merry Christmas! 🙂